Endişe, kaygı ve korku başarımızı doğrudan etkiler… Endişe, kaygı ve korkularımızla nasıl baş ederiz?

Forgetful student remember about one more task before exam keeps hand on forehead poses with papers

Endişe, kaygı ve korku başarımızı doğrudan etkiler… Endişe, kaygı ve korkularımızla nasıl baş ederiz?

Hayatımızın bütününü etkileyen duygularımızdan en önemlileri endişelerimiz, kaygılarımız ve korkularımızdır. Çoğu zaman bu duygularımızın bizleri ne kadar durdurduğunun hatta gerilettiğinin farkında olmayız! Üstelik ancak farkına vardığımızda bu duygularımızdan kurtuluruz!

Önce bu duyguların birbirlerinden farklı olduğunu söyleyelim: Endişe; olumsuz sonuçlanacağına inandığımız gelecek olaylara karşı verdiğimiz tepkidir. Kaygı; belirsiz bir tehlikeliye karşı verdiğimiz tepkidir. Korku ise somut bir tehlikeye karşı verdiğimiz tepkidir.

Endişe, kaygı ve korku nasıl bizleri etkisi altına alır?

Endişe, kaygı ve korku en çok çocukluk ve ergenlik döneminde başlar, yavaş ve sinsice gelişirler. Bazen yaşadığımız bir olaydan bazen ebeveynimizin söylediği bir sözden, bazen yaşamadığımız ama tanık olduğumuz bir durumdan kaynaklanırlar. Hemen hemen her 100 kişinin 30’unun yaşamlarının bir döneminde görülebilirler. Kimimiz yalnız kalmaktan korkarız, kimimiz gelecekle ilgili kaygı duyarız, kimimiz hasta olmaktan endişe ederiz. Üstelik endişe, kaygı ve korku duyduğumuz şeyler de bu duygularımız ile baş edemezsek zaman içerisinde değişebilir.

Öğrenciysek sınavlar, iş hayatındaysak toplantılar, raporlamalar sırasında endişe, kaygı ve korku duyarız. Bunlar ise öğrencilerin okul hayatını; çalışanların ise iş hayatını derinden etkiler, hayatı yaşanmaz kılar. Mesela sınav korkusu oldukça yaygın bir sorundur. Sınav korkusu sınavın hemen öncesinde veya sınav sırasında ortaya çıkmaz, çok daha önceden öğrenciyi etkilemeye ve engellemeye başlar. Aslında öğrenciler ve çalışanlar genel olarak derse ya da yapacağı işe hazır olamamaktan ya da sonuçta başarılı olamamaktan endişe ve kaygı duyar, korkarlar.

Endişe, kaygı ve korkularımızla nasıl baş ederiz?

  • Aslında endişe, kaygı ve korkularımız bizi uyarırlar. Bu uyarıları dikkate almak ve kontrol edebilmek zamanla onları yenmemizi sağlayacaktır.
  • İlk işimiz kaygı, endişe ve korkularımızı kabul etmek, kaynağını bulmak olmalı. Bu sayede bu duygularımıza yol açan etmenlerle yüzleşir, nasıl aşacağımızı düşünebiliriz. “Endişemi, kaygımı ya da korkumu yenmek için ne yapabilirim?” sorusu kişiye yardımcı olacaktır.
  • Gevşeme tekniklerini öğrenmek faydalı olacaktır. Aynı zamanda nefes teknikleri bu duygularımızı yenmekte etkilidir.
  • Kaygı, endişe ve korku olmadan yaşadığımız anları, günleri artırmaya çalışabiliriz.
  • Birkaç kere endişe, kaygı ve korkumuzla baş edersek, baş edebildiğimizi görerek azalmalarını sağlayabiliriz.
  • Kaygı, endişe ve korkularımızla yüzleşmemize rağmen, onlarla baş etmekte zorlanıyor ve hayatımız yaşanmaz hale geliyorsa uzmandan destek alabiliriz.

Diğer Bloglarımız:

Bültenimize Üye Olun

Paylaş:

Bize Ulaşın