Neşeli Kelimeler (Word Fun) İle İngilizce Öğrenmek Çok Kolay!
Aykut Açkalmaz tarafından yazılan “Neşeli Kelimeler” (Word Fun) kitabı çıktı. Neşeli Kelimeler (Word Fun) ilköğretim öğrencilerinin gereksinim...
Düşünme; bir sonuca varmak için bilgileri ve kavramları inceleyerek, karşılaştırarak ve aralarında ilişkiler kurarak farklı düşünceler üretebilmektir. Hepimiz doğar doğmaz düşünme becerilerini kazanmaya başlarız. Düşünme becerileri kazanmamızda en büyük rol ailemiz ve çevremizdir. Düşünme becerilerimizi geliştirmek için becerimizi kullanmamız gerekir, kullanmadığımız taktirde diğer becerilerimiz gibi zamanla kaybolacaktır.
Yapılan araştırmalar düşünme becerilerimiz ile duygularımız arasında yakın ve doğrudan bir bağ olduğunu göstermiştir. Duygularımızı kontrol edebildiğimiz oranda sağlıklı düşünürüz. Mesela öfkelendiğimiz, korktuğumuz ya da çok mutlu olduğumuz anlarda doğru düşünemeyebiliriz. Hatta bildiklerimizi unuturuz.
Düşünme becerilerinin farklı türleri vardır: Bazıları eleştirel düşünme becerisi, mantıksal düşünme becerisi, yansıtıcı düşünme becerisi, yaratıcı düşünme becerisi gibi.
Yetişkinlerde düşünce becerilerimizi geliştirince:
Özellikle iş hayatında çalışanları destekleyecek en önemli becerilerden biridir. Bazen bir konu hakkındaki bilgi yetersiz olabilir ya da faklı yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır; düşünme becerileri gelişmiş kişi, bu eksikliklerin farkına varıp eksiklikleri gidermeye çalışır. Eldeki verilerden ve bulgulardan, işi sonuçlandıracak çözümler yaratabilir; bu çözümlerle de yeni bilgiler elde edebilir. Karar verme sürecinde ise alternatifleri değerlendirebilir, ihtiyaca cevap vereni seçebilir. Sorun karşısında stratejiler oluşturabilir ve bu stratejileri uygulayabilir. Kısaca hayatımız daha kolaylaşır; daha başarılı, daha huzurlu ve mutlu oluruz.
Çocuklarda düşünme becerilerini geliştirince:
Öğrenme kolaylaşır, ders başarısı artar. Ders ve akademik konularda dikkat hataları azalır. Öğrenme ve çalışma için istek artar. Okul performansı yükselir. Detaylara daha fazla önem verir. Dinleme becerisi, planlama ve sıralama becerisi artar. Okuma ve okuduğunu anlamaya destek verir. Yorumlama becerisi gelişir. Soyutlama becerisi güçlenir; esnek düşünebilme becerisi gelişir. El becerileri artırır. Unutkanlık azaltır, hafızayı güçlenir. Kendine güven artar.
Çocuklarda düşünme becerilerimizi geliştirmek için neler yapabiliriz?
Yetişkinlerde düşünme becerilerimizi geliştirmek için neler yapabiliriz?
Düşünme Becerileri eğitimimizi
için veriyor, becerinizi geliştirmenizi ve etkin olarak hayatınızda faydalanmanızı sağlıyoruz.
Yorum Yok
İlk yorumu siz yazabilirsiniz.