Etkili Öğrenme Yöntemi: Önce Dinle ve Anla, Sonra İzah Et ve Öğren!

etkili-ogrenme

Etkili Öğrenme Yöntemi: Önce Dinle ve Anla, Sonra İzah Et ve Öğren!

Hayata gözlerimizi açtığımız andan itibaren öğrenme yolculuğumuz başlıyor. Peki zaman içerisinde neden bu yolculuğun eğlencesi kaçıyor? Kendiniz için en etkili öğrenme yöntemini hala bulamadıysanız üzülmeyin. Zihin haritaları ile etkili ve kolay öğrenme yöntemi hayal değil. Bu yazımızda sizlere 3 adımda etkili öğrenme tekniklerini anlatıyoruz.

Öğrenmenin en etkili yolu izah etmektir…

Öğrenme hayat boyu süren bir eylem. Hangi yaşta olursak olalım öğrenmenin en etkili yolu dinlediğimiz ya da okuduğumuz ve anladığımız konuları izah ederek öğrenmektir… İzah ederek öğrenmeyi kalıcı hale getirebilir, öğrendiğimiz bilgileri gerektiği yerlerde ve zamanlarda kullanabiliriz. Peki, izah ederek öğrenmeyi nasıl yapabiliriz?

Etkili Öğrenmenin İlk Adımı, Dinlemek!

Dinleme için öncelikle olarak konuya ilgi göstermek gerekir. Duymakla kalmayın, anlatılanları anlamlandırmaya çalışın. Öğretmen ya da anlatıcı ile göz teması kurmak güzel bir başlangıç olur. Bununla birlikte not alın, açıklama istediğiniz yerlerde sorular sorun. Dışarıdan gelen uyaranlara kapılmayın.

“Zihin Haritaları” dinlediğimiz konular ile ilgili not almada bize büyük bir avantaj sağlar. Bu teknik birçok öğrencinin ve çalışanın hayatının parçası olmuş önemli bir kavramdır. Zihin Haritaları uzun cümleleri değil, anahtar kelime ve simgeleri içerir. Zihin Haritaları tekniği ile not tutma, konunun unsurlarını zihne yerleştirmede duyularımızı harekete geçirir. Dinlerken Zihin Haritası ile not tutulursa; anlama ve akılda tutma daha çok olur.

Zihin Haritaları Tekniği

  • Öğrenci veya çalışan, kendi kelimeleriyle not alınır.
  • Öğretmenin, öğreticinin ağzından çıkan her kelime yazılmaz.
  • Anahtar kelimeler kullanılır.
  • Konunun bütününü görülür.
  • Akılda kalma süresi uzundur.

Etkili Öğrenme 2. Adım: Dinlediklerini Anlayıp Anlamadına Bak

Anlama süreci, anlamayı istemekle başlar. Anlamak istiyorsak, dinlemişiz demektir.  Ve konuyu kendi ifadelerimizle doğru olarak anlatabiliyorsak anlamışız demektir. Ya anlamadıysak? Anlamadığımızı bilmek bize anlamak için fırsat verir.

Zihin Haritaları anlamamıza yardımcı olan bir tekniktir. Tuttuğumuz notları ve notları belirli aralıklarla tekrar etmemiz sayesinde dinlediklerimizi anlamamızı, bilgiler arasında bağlantı kurmamızı sağlar. Zihin Haritaları tekniğini kullandıkça zamanla not tutmadan da dinlediklerimizi anlamaya başlayabiliriz.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Herkesin Öğrenme Yöntemi Farklıdır | Kendine En Uygun Öğrenme Yöntemini Biliyor Musun?

Etkili Öğrenme Son Adım: İzah Et

Kalıcı öğrenmemizi gerçekleştirecek beceri ise izah etmektir. İzah etmek dinlediğimiz ve anladığımız konuları öğrenmemizi sağlar, bilgiyi pekiştirir. Çünkü izah ederken konuyu düşünür, bilgileri tekrar eder, tam açıklayamadığımızı fark ettiğimiz kısımları yeniden gözden geçiririz. Tekrar öğrenmenin önemli bir yoludur ve bu sayede bilgileri aklımıza yerleştiririz. Bu yerleştirme bilgiyi kalıcı olarak öğrenmemize olanak verir.

Öğrenmek için siz de dinleyin ya da okuyun ve anlayın, sonra izah ederek öğrenin…

Diğer Bloglarımız:

Bültenimize Üye Olun

Paylaş:

Bize Ulaşın