Zihin Haritaları Temelleri

zihin-haritasi-olusturma-temelleri

Zihin Haritaları Temelleri

Tony Buzan lisanslı Zihin Haritaları eğitmeni sayın Aykut Açkalmaz’dan, 2020 senesinde zihin haritaları eğitimi aldığımdan bu yana, hiç durmaksızın zihin haritaları ürettim ve yaklaşık 4 senedir, öğrencilere, iş insanlarına, aslında herkes için İngilizce öğretimi de dahil olmak üzer bir çok farklı konuda çeşitli amaçlar için çok sayıda zihin haritası oluşturmaya, eğitimlerimde kullanmaya devam ediyorum. Zihin haritalarıyla tanıştıktan sonra hayatımı, hayata ve kavramlara bakış açımı iyi yönde değiştirdiğini açıkça söyleyebilirim. Bu yazımda, sizlerle, bilgi yönetimini kolaylaştıran ve bunu eğlenceli ve etkili bir hale dönüştüren, zaman ve enerji tasarrufu sağlayan zihin haritalarının ne olduğunu açıklayarak başlayalım…

İşte bir zihin haritasının ana hatları:

zihin-haritasi-ana-hatlari

Zihin Haritaları Nedir?

Zihin haritası, bir kullanıcının bilgiyi yapılandırmasına olanak tanıyan ve kişinin yeni fikirleri daha iyi organize etmesine, ezberlemesine, üretmesine, hatırlamasına, analiz etmesine ve kavramasına ve belirli bir konuda beyin fırtınası yapmasına yardımcı olan doğrusal olmayan bir grafik düzeni kullanarak merkezi bir kavram veya konu etrafında oluşturulan kelimeler, kavramlar, fikirler veya öğeler içeren bir tür diyagramdır. Zihin haritasının ana hatlarını anlayabilmeniz için aşağıdaki zihin haritaları oluşturma temellerini adım adım takip edebilirsiniz.

Zihin Haritası Oluşturma Temelleri:

  1. Boş bir sayfanın ortasına merkezi bir tema yerleştirilir. Bu bir fikir, bir konu, bir düşünce, bir sorun ya da bir düşünce olabilir.
  2. Ana fikir, merkezi görüntüden ‘dallar’ olarak yayılır.
  3. Dallar, netlik ve yaratıcılığa yol açan cümleler yerine anahtar bir kelime ve genellikle anahtar bir görüntü içerir.
  4. Bilginin ezberlenmesine ve hatırlanmasına yardımcı olduğu için renkler bir zihin haritasında çok önemlidir.
  5. Dallar genellikle düz çizgiler yerine beynin sevdiği gibi kavisli çizgiler olarak çizilir.
  6. Teorik olarak ana temaya fikirleri tasvir etmek için sonsuz sayıda küçük dallar eklenebilir.

Zihin haritalamayı “beyin dostu” olarak adlandırıyorum çünkü dairesel form, renk kullanımı, kavisli çizgiler ve anahtar kelimeler ile görseller hem sol hem de sağ hemisferde yer alıyor.

Aşağıdaki görselde, “Zihin Haritası Nedir” temasında, sağdan sola, görsellerle zenginleştirilmiş ve anahtar kavramlar ve alt dallarla hazırlanmış, farklı renklerin kullanıldığı bir zihin haritasını görmektesiniz. Merkezdeki görsel ve kullanılan diğer görseller, konunun başlığı ve içeriğini çağrıştırmakta ve pekiştirmektedir.

zihinharitasi-nedir

Diğer Bloglarımız:

Bültenimize Üye Olun

Paylaş:

Bize Ulaşın